לא על הגזר לבדו – מזונות ששומרים על הראייה

 לתזונה יש תפקיד מכריע באיכות הראייה שלנו.
מערכת הראייה כמו מערכות ביולוגיות אחרות בגוף, תלויה באספקת מזון וחמצן כדי שתוכל לתפקד במיטבה.
התאים שקולטים אור בעין זקוקים לכמויות גדולות של חמצן ולנוגדי חימצון השומרים על איכות החמצן. חלק גדול מנוגדי החימצון נמצאים בעלים ומזונות ירוקים.
יש קשר בין צריכה רבה של סוכרים ומזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה כגון ממתקים, שתייה מתוקה ולחם לבן לבין הופעת השלב ההתחלתי של AMD (ניוון רישתית תלוי גיל).
מחקרים רבים מוכיחים כי לתזונה "בריאה לעין" השפעה מהותית במניעה של התפתחות קטרקט וניוון מאקולרי תלוי גיל.
שתי מחלות ראייה שהן המקור העיקרי לעיוורון או ליקויי ראייה בקרב מיליוני מבוגרים.

צריכה גבוהה של פירות וירקות קשורה לשכיחות נמוכה של רוב מחלות הראייה.

מהם הוויטמינים החיוניים לשמירה על בריאות העין ובאילו מזונות נמצא אותם?

  • ויטמין D מפחית סיכון לניוון רישתית – ניתן להשיגו ע"י חשיפה מבוקרת לשמש ודרך מזונות כמו דגים, שמן דגים, כבד, חלמון הביצה (החלק הצהוב) ואף חלב 3% תורם ליצירת הויטמין בגוף.
  • אומגה 3 מונע עיניים יבשות, מפחית תהליך דלקתי ומשקם את בלוטת הדמעות.
    מזונות עשירים באומגה 3: דגי ים כמו הרינג, סלמון, מקרל. ונמצא גם ממקור צימחי באגוזי מלך ופישתן.
  • ויטמין C מסייע בחיזוק המערכת החיסונית, כלי הדם והעצמות.
    מזונות עשירים בויטמין C: ברוקולי, פלפל ירוק, בטטה, תות שדה ופירות הדר.
  • ויטמין E עשוי לעכב התפתחות ואף למנוע קטרקט. הינו נוגד חימצון המסייע בהארכת חיי התאים.
    מזונות עשירים בויטמין E הינם עלים ירוקים ואגוזים.
  • ויטמין A (בטא קרוטן) הבטא קרוטן הופך בגוף לויטמין A החיוני למערכת החיסון ולבריאות העור. במערכת הראייה הבטא קרוטן מונע עיווורון לילה ויובש בעיניים.
    מזונות עשירים בבטא קרוטן הם הירקות הכתומים: גזר, בטטה, דלעת. כמו כן נמצא גם בתרד ובשמן דגים.
  • זיאקסטנין – נוגד חימצון אשר חיוני ופעיל במיוחד במרכז הרשתית.
    מזונות עשירים בזיאקסטנין: מנגו, מלון, אפרסק, תפוז, משמש, דלעת וכרוב ניצנים.
  • לוטאין – מגן על רשתית העין ובמיוחד על המקולה, איזור מרכז הראייה. עשוי למנוע התפתחות מחלת ניוון רשתית.
    מזונות עשירים בלוטאין: ברוקולי, גזר, דלעת, תירס, זוקיני, לפת, חלמון ביצה, תפוז מלון ופלפל אדום.
    מומלץ לצרוך לוטאין עם מזונות שמנים כגון שמן זית, אגוזים אשר עוזרים לספיגת הלוטאין.
  • פלבונואידים- נוגדי חימצון אנטי דלקתיים ואנטי אלרגיים. תורמים לבריאות העין ונחשבים גם כיעילים למניעת ניוון רשתית וקטרקט.
    מזונות עשירים בפלבנואידים הם: תה ירוק, אוכמניות ויין אדום.

 

לסיכום – עקרונות המפתח לבריאות העין הם:

פירות, ירקות, דגים עשירים באומגה 3, אומגה 3 מהצומח, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעונים.
אכילה של 5-6 פירות וירקות ביום מספקת כ-5 עד 6 מ"ג של קרוטנואידים כולל לוטאין וזאקסנטין ועל כן מומלצת מאד.
מי שלא מצליח לצרוך כמות זו יכול להיעזר בצריכה של תוספי תזונה/ מולטי וויטמינים.

 

בריאות מלאה,
כרמית.

 

מאמרים נוספים

ציפוי עדשות משקפיים

על הקשר בין ציפוי עדשות המשקפיים ותעשיית הרכב  הידעת כי קיים קשר הדוק בין תעשיית [...]

  • תופעות ראייה המחייבות פנייה לרופא

על הסימנים המחייבים פנייה לרופא עיניים

תופעות הראייה והסימנים המחייבים פנייה לרופא עיניים פעמים רבות אני מקבלת טלפון בהול מאנשים [...]

  • צורת העדשה - קרטוקונוס

קרטוקונוס – על חשיבות האבחון והטיפול המוקדם

מהו קרטוקונוס קרטוקונוס היא מחלה שבה הקרנית הולכת ונעשית קמורה ומשנה בהדרגה את צורתה מצורת [...]

להיפטר ממשקפיים ללא ניתוח – יש דבר כזה ?

 למרות שמשקפיים הפכו בשנים האחרונות לפריט אופנה אהוב גם בקרב מי שאינו זקוק למשקפיים, עדיין [...]